De Hel van ’63

De Hel van ’63 (2009)De hel van 63

Het verhaal concentreert zich op vier toerrijders van de Twaalfde Elfstedentocht. Een daarvan is soldaat der cavalerie Henk Brenninkmeijer, gespeeld door Cas Jansen. die deserteert om de tocht te kunnen rijden. Arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) is voor de zoveelste keer ontslagen, en zijn hoogzwangere vrouw Dieuwke (Chantal Janzen) wil hem verlaten. Hij rijdt de tocht om te bewijzen dat hij nog ergens toe in staat is. Boerenzoon Sjoerd Lelkema (Lourens van den Akker) wil tegenover zijn oom bewijzen dat hij een doorzetter is, in tegenstelling tot zijn vader. Hij hoopt dat zijn oom garant wil staan voor een lening die hij wil afsluiten om zijn boerderij over te kunnen kopen, als hij mee doet aan de Elfstedentocht.
Verpleegster Annemiek (Chava Voor in ’t Holt) rijdt mee ter ere van haar vriend, die een jaar eerder door het ijs zakte en verdronk terwijl hij trainde voor de Elfstedentocht.
Onder druk van de pers en de Commissaris der Koningin besluit de vereniging de tocht te laten doorgaan, hoewel de weersomstandigheden erbarmelijk zijn. Tijdens deze zware tocht slepen de personages elkaar er doorheen.